С 41% са поскъпнали цените на жилищата в Русе през 2007 година, спрямо предходната, като ръстът е най-голям за страната, става ясно от данните на агенцията за недвижими имоти “Адрес“.

Като цяло търсенето на жилища през годината значително превишаваше предлагането, което доведе до покачването на цените. В началото на 2007 цената на панелите беше от порядъка 450-480 евро за кв. м, а в края годината достигна 630-650 евро за кв. м.

Развитието на сегмента ново строителство е сравнително слабо и това се вижда от разрешенията за строеж, които за полугодието на годината са 42 . Поради големия интерес на купувачите, тези имоти се продаваха още на „зелено”, като цените на всеки нов обект се увеличаваха със 100-150 евро за кв. м.

Активността не подмина и пазара на земя, където основният интерес на инвеститорите бе към терени с цел изграждане промишлени обекти, логистични и търговски центрове.

Засили се търсенето на земеделски земи по главните артерии и магистралите Русе-София и Русе-Варна. В началото на годината терени на главен път се предлага на цени между 5 и8 евро за кв. м, а в края периода 20-30 евро за кв. м.

През изминалата година се наблюдава и повишаване броя на сделките с цел инвестиция. Основно те са за апартаменти или търговски обекти с цел отдаване под наем, както и парцели с цел препродажба.

Засиленият инвеститорски интерес към Русе е факт през последната година. Вече са обособени терени и се работят проекти за изграждането на три МОЛ-а, единият от които на централната улица вече е в строеж.