Руската държавна корпорация "Олимпстрой" вчера трябваше да съобщи кои са участниците в процедурата за изграждане на олимпийски обекти в Сочи. Оказа се, че за строителството на ледени пързалки и зимен дворец няма нито една заявка, пише в. "Коммерсантъ".

Според правилата на конкурса, заявки се приемаха до 8 август, като потенциалните инвеститори нямаха право да кандидатстват по повече от един проект. Те трябваше да разполагат със средства, не по-малки от 30% от стойността на обекта, по който кандидатстват, и опит, съпоставим със строителството на олимпийски обекти. Според протокола от вчера се оказва, че единствено процедурата за строителството на лот 5 (строителството на офис-сграда в Сочи) ще бъде признат за състоял се.

"Ледените арени в целия свят се строят от държавата и не могат да се отдават, ние обаче бяхме длъжни да потърсим частни пари. Не ни се отдаде", коментират от пресцентъра на Олимпстрой, "Съвместявайки в един лот спортен обект и хотел, искахме да спестим пари на държавата и да привлечем максимално частни инвестиции. Проектите обаче се оказаха прекалено мащабни за тах".

Според приетата от правителството на Русия програма за строителството на олимпийски обекти в Сочи трябва да бъдат построени 14 спортни обекти и 21 други, осигуряващо функционирането на спортните. Освен тях в програма е предвидено изграждането на 22 хотелски комплекса и 34 инфраструктурни проекти. Общият брой на планираните сгради е 218.