Руското правителство утвърди програма за строителство на нови спортни съоръжения и реконструкцията на стари във връзка с олимпиадата, която ще се проведе в Сочи, предава РИА Новости.

Според проектите, за провеждането на олимпиадата ще бъдат построени и реконструирани общо 243 обекта. Между по-големите са построяването на нов биатлонов комплекс с капацитет 20 000 места, скиорски комплекс с 16 000 места, трасе за бобслей както "леден" дворец на спорта с 12 места.

Ще бъдат построени още голяма и малка зала за хокей на лед и фигурно пързаляне, централен стадион за официалните церемонии с капацитет 40 000 места. Предвижда се и построяването на ново олимпийско село, ремонт на множество хотели и почивни станции и подобряване на съществуващата транспортна инфраструктура.

Общото финансиране на тези проекти от страна на Руската федерация в Държавната компания за строителство на олимпийски обекти възлиза на повече от 6 млрд. долара. Субсидията за Организационния комитет на игрите в Сочи е около 370 млн. долара.

Издаването на всички разрешения за строителство и въвеждане в експлоатация на олимпийски обекти с федерално значение ще се извършва от държавната организация Росстрой.