Руската "Каррат груп" продава на едро жилищните си сгради от комплекса "Фонтаните сити", който ще се строи в столичния кв."Младост 4". Това съобщи управителят на "Ремакс шанс груп" Симеон Митев, който предлага на пазара площите. Вече се водят преговори с инвестиционни фондове, уточни той. Една жилищна сграда е с разгъната застроена площ от около 5000 кв. м средно, като в нея има около 50 апартамента. Продажната цена е 1000 евро/кв. м, пише Дневник.

Това е първият опит за продажба на едро на жилища в градовете. Досега фондовете купуваха на едро ваканционни имоти в морските и планинските курорти, след което продаваха жилищата на дребно на крайни клиенти - основно британци.

Схемата с продажбата на пакети жилища е като на борсата - купуваш на едро и после ги продаваш на дребно, обясни схемата Симеон Митев. С настъпването на големите фондове се наблюдава тенденция да се продават готови проекти с всички разрешителни, включително и за строеж.

"Фонтаните сити" е първият проект на "Каррат груп" у нас. Инвестицията ще възлезе на около 10 млн. евро.

Миниселището вече се изгражда, каза Симеон Митев. Архитектурният проект е дело на ателие "Румина-АМ". Инвеститорът не гони плътно застрояване на терена от 35 дка, купен преди две години от общината. Само 30 на сто, или 10 500 кв.м, от него ще бъде застроен. Останалата част ще са зелени площи. Апартаментите ще са с площ от 60 до 160 кв.м.

Около 750 жилища с обща разгъната застроена площ от 60 хил. кв.м са разположени в десетина сгради. За всеки апартамент ще има отделно място за паркиране на автомобила в открит или закрит паркинг. Магазините и другите търговски площи в партерните етажи на сградите ще са 47 и ще се разполагат на 4700 кв.м.

В комплекса ще има и две бизнес сгради, всяка от които с разгъната площ от 7 - 8 хил. кв.м. В тях ще се разположат офиси, юридически и финансови кантори, търговски площи, пощенски и банкови клонове, зали за изложби и други културни прояви.

В селището ще има двуетажен магазин с площ 300 кв.м, оборудван с пешеходен надлез, осигуряващ удобна връзка между сградите. Общата площ на спортния комплекс ще е 2800 кв.м. Тенис клубът ще има две игрища, разположени на 150 кв.м. Предвидено е и създаването на детски площадки и съоръжения, както и на спа център. Изпълнител на строителството е събирателно дружество "Бокал - С - Боков и сие".