Руската компания за инвестиции в недвижими имоти AFI Development Plc може да се превърне в най-голямата компания, листната на лондонската фондова борса, в случай че съумее успешно да пласира новите си акции на предстоящото си първично публично предлагане.

Ценовият диапазон за акциите на компанията е между 10 и 13 долара за брой, като от компанията ще предложат 100 млн. глобални депозитарни разписки. Въз основа на ценовия диапазон на акциите се очаква пазарната капитализация на руската компания да възлезе между 4.2 и 5.5 млрд. долара, или около два пъти от тази на руския й конкурент, търгуван на лондонската борса от Sistema-Hals.

Руската компания е специализирана в изграждането на търговски и жилищни площи в Москва и региона, както и в по-големите руски градове като Санкт Петербург.

Анализаторите очакват засилен интерес към първичното публично предлагане от страна на институционални инвеститори. След първичното публично предлагане "фрий флоутът" на компанията се очаква да възлезе на 19%.

Очаква се крайното пласиране на акциите да е на 3 май, като представянето на компанията на институционалните инвеститори стартира днес.

Мениджъри на първичното публично предлагане са Deutsche Bank и Morgan Stanley.

Компанията AFI е 88% собственост на Africa Israel и 12% на Nirro Group SA - компания, контролирана от директора на AFI.

От компанията оповестиха, че ще използват набраните средства за разширяване на дейността си и за нови проекти в Москва.

Към момента AFI разполага с портфейл от 21 проекта, които са с обща площ от 3.2 млн. кв. м в 12 града в Русия.

Общата стойност на портфейла от имоти на компанията е бил оценен на 3.69 млрд. долара към края на март.