Родната къща на Адолф Хитлер в малкото австрийско градче Браунау се превръща в "горещ картоф" за властите в Алпийската република. Бъдещето на историческата сграда е обект на международна дискусия.

Сред предложенията е и превръщането й в музей срещу фашизма. Пореден щрих внесе руски депутат от управляващата партия Единна Русия, който иска да купи къщата, само за да я разруши до основи.

Превратната съдба на тази сграда в Браунау до границата с Бавария започва на 20 април 1889 г., когато в стая на втория етаж се ражда Адолф Хитлер. При присъединяването на Австрия към Третия райх през 1938 г. видният нацист Мартин Борман я превръща в музей.

Американците се противопоставят на опитите да бъде взривена в края на войната. След това в сградата се настанява библиотека, по-късно училище, банков клон и последно център за рехабилитация на инвалиди.

Дискусията започва след неговото изнасяне през септември миналата година. Появи се и продажна цена за над 2 млн. евро. Руски депутати - и управляващи, и опозиция - събираха парите, включително от спонсори, с едничката цел да я изтрият от лицето на земята.

По информация на вътрешното министерство, сега тя не се продава. Дори и при продажба обаче, новите собственици ще са задължени да запазят автентичната фасада. Мястото се посещава от туристи.

Идеята за антифашистки музей се появава естествено, но някои от местните жители са по-практични. "Нуждаем се от жилища - хубави и на разумна цена. Защо не в тази сграда, мисля, че имаме достатъчно музеи", споделя жител на Браунау, цитиран от БНТ.

Властите търсят дългосрочно компромисно решение. В официално писмо руският посланик във Виена все пак застава зад предложението за музей.