Руският никелов магнат Михаил Прхоров, чието състояние се оценява на 9 млрд. долара е загубил близо 56 млн. долара, след като сделката за закупването на огромна вила на френската ривиера е пропаднала.

Прохоров първоначално предложи 540 млн. долара за вила Леополда през лятото на 2008 г.

През февруари 2009 г. обаче имаше твърдения, че Прохоров има парични проблеми, а той си поиска обратно депозита.

Медиите тогава твърдяха, че Прохоров е искал да се откаже от сделката не поради парични проблеми, а защото не иска да прави бизнес във Франция, докато властите не му се извинят за ареста му преди две години, свързан с разследване за проституция.

Смята се, че Прохоров е получил извинение, но въпреки това, отново не купува къщата.

Тази седмица милиардерът получи френски урок по имотно право.

Френски съд отсъди, че той трябва да се откаже от депозита си в размер на 54 млн. долара в полза на настоящия собственик на вилата Лили Сафра. Прохоров също така дължи 1.5 млн. долара лихви. Оказва се, че според френските закони, след като бъде подписан договорът, купувачът разполага със седем дена, в които може да се откаже и да си получи обратно депозита.

Не е ясно дали Сафра планира да пусне вилата обратно на пазара. Седемдесет и една годишната вдовица на милиардера банкер Едмунд Сафра наследява къщата, след като той е убит в Монако през 1999 г. Тя планира да предостави депозита и лихвата, които ще получи от Прохоров за благотворителни цели.

Според медиите, Прохоров сам си е виновен, че предлага повече от половин милиард долара за къща, която дори не е сигурен, че иска.