Руските строители продължават да губят от българските

1910
Руските строители продължават да губят от българските

Независимо от спада на цените на имотите по целия свят и намаляването на покупателната активност, руснаците демонстрират постоянство в желанието си да се сдобият с парче собственост в друга страна, пише руският портал за имоти Где этот дом.

Имотите в страните от Европа, Турция, ОАЕ, Израел, САЩ и Азия се ползват с небивала популярност сред руските купувачи през последните две години и те, от своя страна, заеха първите редици в класациите на чуждестранните купувачи в много страни в света.

Дори спадът на квадратните метри в Русия не промени ситуацията и руските строители и предприемачи губят от чуждестранните си колеги по брой привлечени купувачи. Над 70% от населението на страната желае да се сдобие с имот в развитите страни, показа проучване.


Експертите разграничават няколко целеви групи сред руснаците- такива, които купуват имот в друга страна с цел постоянно пребиваване; за децата си, които учат в чужбина; като дом, в който ще живеят след пенсиониране; за средносрочна или дългосрочна инвестиция. Най-много са тези, които купуват имоти цел постоянно или временно пребиваване в страната, в която придобиват собственост, като предпочитанията им са насочени най-често към морските крайбрежия, курорти, финансови и културни центрове.

Борба за руския пенсионер

България неизменно стои сред приоритетните страни за покупка на имот на чужбина. Руските пенсионери съставят 85-90% от купувачите на извънградски имоти и по данни на Бългериан пропъртис, техният брой в сравнение с 2009 г. е нараснал с 40%.

Българските брокери делят руските купувачи на три групи. Първите се ориентират към жилища на стойност 20-40 хил. евро. Обикновено това са едностайни апартаменти и студия, разположени далече от плажовете по морските курорти. Втората, най-многобройна, група купувачи разглеждат предложения от 40-60 хил. евро . Третите се ориентират към луксозното строителство на цена 80-90 хил. евро.

По думите на български брокер, възрастните руснаци са привлечени в България от евтиния живот, добър климат, близостта на културата и манталитета. Те продават своите жилища в Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове, за да купят имот в България.

Българските строители и предприемачи са на едно от водещите места по рекламна активност в Русия, а по данни на търсачката Яндекс над 300 000 запитвания за имоти в чужбина са насочени към българските имоти.

Брокерите безкрайно дълго говорят за достойнствата на България, но основното си остават евтините имоти и възможността за семейна почивка.

Средната стойност на жилищата в България е около 650 евро за квадрат. Във Варна те са между 600-2 700 евро. В Банско цените започват от 490 евро и достигат 1 295 евро за квадрат. Което, сравнено с германските Алпи, никак не е скъпо.

Достъпна Европа като примамка

След влизането си в Европейския съюз, Латвия се сблъска с имотен балон: през 2004-2005 г. цените на жилищата скочиха с 61.7%, през пика от 2006 г. с 66.6%, след което сделките намаляха до пренебрежителен малък брой в кризата. Латвия избра друга стратегия- да рекламира достъпността на Европа за руснаците, които купят имот в страната с цел придобиване на жителство.

Без ограничения

Чехия и досега остава най-толерантната страна към руснаците, предлагайки лесно получаване на визи и жителство дори срещу наем на имот. Вариант, който е удобен за голям брой руски граждани.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg