Руските строители продължават да губят от българските

1855
Руските строители продължават да губят от българските

Независимо от спада на цените на имотите по целия свят и намаляването на покупателната активност, руснаците демонстрират постоянство в желанието си да се сдобият с парче собственост в друга страна, пише руският портал за имоти Где этот дом.

Имотите в страните от Европа, Турция, ОАЕ, Израел, САЩ и Азия се ползват с небивала популярност сред руските купувачи през последните две години и те, от своя страна, заеха първите редици в класациите на чуждестранните купувачи в много страни в света.

Дори спадът на квадратните метри в Русия не промени ситуацията и руските строители и предприемачи губят от чуждестранните си колеги по брой привлечени купувачи. Над 70% от населението на страната желае да се сдобие с имот в развитите страни, показа проучване.

Експертите разграничават няколко целеви групи сред руснаците- такива, които купуват имот в друга страна с цел постоянно пребиваване; за децата си, които учат в чужбина; като дом, в който ще живеят след пенсиониране; за средносрочна или дългосрочна инвестиция. Най-много са тези, които купуват имоти цел постоянно или временно пребиваване в страната, в която придобиват собственост, като предпочитанията им са насочени най-често към морските крайбрежия, курорти, финансови и културни центрове.

Борба за руския пенсионер

България неизменно стои сред приоритетните страни за покупка на имот на чужбина. Руските пенсионери съставят 85-90% от купувачите на извънградски имоти и по данни на Бългериан пропъртис, техният брой в сравнение с 2009 г. е нараснал с 40%.

Българските брокери делят руските купувачи на три групи. Първите се ориентират към жилища на стойност 20-40 хил. евро. Обикновено това са едностайни апартаменти и студия, разположени далече от плажовете по морските курорти. Втората, най-многобройна, група купувачи разглеждат предложения от 40-60 хил. евро . Третите се ориентират към луксозното строителство на цена 80-90 хил. евро.

По думите на български брокер, възрастните руснаци са привлечени в България от евтиния живот, добър климат, близостта на културата и манталитета. Те продават своите жилища в Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове, за да купят имот в България.

Българските строители и предприемачи са на едно от водещите места по рекламна активност в Русия, а по данни на търсачката Яндекс над 300 000 запитвания за имоти в чужбина са насочени към българските имоти.

Брокерите безкрайно дълго говорят за достойнствата на България, но основното си остават евтините имоти и възможността за семейна почивка.

Средната стойност на жилищата в България е около 650 евро за квадрат. Във Варна те са между 600-2 700 евро. В Банско цените започват от 490 евро и достигат 1 295 евро за квадрат. Което, сравнено с германските Алпи, никак не е скъпо.

Достъпна Европа като примамка

След влизането си в Европейския съюз, Латвия се сблъска с имотен балон: през 2004-2005 г. цените на жилищата скочиха с 61.7%, през пика от 2006 г. с 66.6%, след което сделките намаляха до пренебрежителен малък брой в кризата. Латвия избра друга стратегия- да рекламира достъпността на Европа за руснаците, които купят имот в страната с цел придобиване на жителство.

Без ограничения

Чехия и досега остава най-толерантната страна към руснаците, предлагайки лесно получаване на визи и жителство дори срещу наем на имот. Вариант, който е удобен за голям брой руски граждани.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...