Руският пазар на недвижими имоти вече е преодолял най-лошия си етап и през 2010 г. се очаква стабилен растеж в търсенето на жилища, а сегментът на търговските имоти ще предоставя добри възможности за инвестиции, става ясно от съобщение на инвестиционната банка Credit Suisse.

В момента пазарът на недвижими имоти в Русия преминава през преходен труден период, но очакванията за следващата година са положителни, пише РИА Новости.

Според анализаторите от Credit Suisse през следващата година руските компании ще бъде в състояние да се съсредоточат повече върху печалбите си, отколкото да поддържат баланса на компанията, като реалната опасност от фалит вече няма.

От пазара ще се интересуват по-сериозните инвеститори, за разлика от тази година, когато основните играчи бяха хедж фондовете и местни играчи.

Освен това, активите на имотния пазар в Русия са станали относително ликвидни - ако по-рано руските имоти се считаха са скъпи или неликвидни, през следващата година пазарът ще стане много по-привлекателен.

"Ние сме много оптимистично настроени за жилищния пазар в Русия. Той вече удари дъното, като цените в долари са спаднали с между 30 и 50%, в сравнение с нивата преди кризата, като остават стабилни през последните два месеца. Първите признаци на възстановяването на сектора се очакват още в началото на 2010" допълват те. Експерти от Credit Suisse подчертават, че преди всичко, трябва да се даде предимство на жилища сегмент, тъй като той се счита за най-устойчивият. Руските предприемачи ще бъдат заети в него поне още 15 г., за да бъдат построени необходимите1 млрд. кв.м. нови жилища.

В доклада се посочва още, че въпреки слабата покупателна способност на преобладаващата част от населението, търсенето на жилища остава на високи нива. Средната жилищна площ на човек от населението в Русия е 22 кв.м, спрямо 30 кв.м в повечето страни в Европа.

Средните цени в Санкт Петербург са паднали спрямо нивата от 2008 г. с 14% в рубли и 30% - в долари. В столицата Москва, цените отчитат спад с 22% в рубли и 36% в долари. Въпреки това, анализаторите прогнозират ръст на цените в рубли с около 5-10% за 2010 г. и 10-15% за 2011 г.