Руснаци и украинци са основните купувачи на къщи в селата около Велико Търново. Замрялата напоследък търговия поради тежката финансова криза се крепи на заможните чужденци.

"Това са предимно пенсионери, които искат да се сдобият с втори дом, където да прекарват по 3-6 месеца от годината. Привлича ги благоприятният климат у нас, а и езиковата бариера е лесно преодолима за тях", обяснява Тошко Тодоров от Агенцията за недвижими имоти "ЕРА".

Великотърновският брокер допълва, че допреди няколко години руснаците са се хвърляли на скъпи и луксозни имоти по Черноморието. Сега обаче търсели къщи във вътрешността на страната. Секнал е и потокът от английски преселници. В момента много от тях препродават купените преди години имоти.

"За британците имотите са стока. Те не вземат къща, за да живеят в нея, докато са живи, и да я оставят в наследство на децата си, а с нагласата след година-две да я продадат", обясняват експерти от бранша.

Напоследък новодомците предпочитали монолитни жилища в близост до Велико Търново. Най-търсени са имотите в балканските райони. Наскоро се появил купувач, който имал претенции къщата му да е в близост до река или язовир, защото бил запален рибар и така лесно ще упражнява хобито си.

"Клиентите държат да е спокойно селото, да няма ромско население, да е чист районът, с хубава природа, да има всички необходими комуникации", допълва Тошко Тодоров. Той е категоричен, че не са редки и случаите, в които българи търсят селски къщи, за да избягат от шумния град. Преди най-сериозните купувачи били софиянците. Но кризата охладила интереса на повечето мераклии за селска къща около старопрестолния град.

Тенденциите в търговията с недвижими имоти сочат, че продажбите са намалели многократно в сравнение със сделките преди 3-4 години. Цената на обитаема къща в китно село на около 15-20 километра от Велико Търново, която се нуждае само от ремонт или леки подобрения, не пада под 15-20 хиляди евро. Могат да се намерят жилища и за по 10 хиляди лева, но в общините Павликени, Свищов, Стражица.

Източник: в. Труд