Руски граждани, имащи желание да похарчат новопридобитото си богатство, могат да помогнат на затъващия български пазар на недвижими имоти, пише PropertWire.

Строителните ни предприемачи вече приемат факта, че инвеститорите от Великобритания и Ирландия, влагащи парите си в големи проекти по нашите ски или морски курорти, си отидоха за неопределено време.

Покачващият се брой руснаци, склонни да закупят имот, обаче поддържа оптимистичните прогнози за бъдещото развитие на сектора. Проучванията на пазара показват, че скандинавци и руснаци проявяват интерес към инвестиции в недвижими имоти в България.

Руските клиенти представляват около 90% от всички чуждестранни купувачи на българския пазар в момента. Най-голямата група от тях купуват имот, за да живеят в него, когато посещават страната ни, става ясно още от проучването.

Друга голяма група са средно богатите руснаци, които задължително търсят по-изгодна цена и имат намерение да отдават жилището под наем, когато не са тук.

Данните на пазара показват, че закупилите жилище преди 2-3 години ще имат висока печалба от евентуалната продажба на притежавания от тях имот. В повечето случай тя е не по-малко от 40% от цената, която са заплатили.

Закупилите жилище през последната една година обаче често остават разочаровани от повишаването на цените. Много от тях в момента възприемат инвестицията като неизгодна и се стремят да продадат имота си.

Строителите трябва да се поучат от опита си от миналата година, сочи проучването. Оттеглянето на британските и ирландки клиенти постави много от тях, търсещи бързи печалби, в неблагоприятна позиция, но тенденцията ще помогне на пазара да се саморегулира.

Само най-надеждните инвеститори с ясна бизнес стратегия ще успеят да оцелеят в среда на напредваща имотна криза, завършва коментарът.