Руснаците, решили да си купят ваканционно жилище у нас, предпочитат Южното Черноморие, казват брокери от агенциите за недвижими имоти във Варна и Бургас.Според оперативния директор на Bulgarian properties Полина Стокова руснаците предпочитат Южното Черноморие, защото там има по-голямо предлагане и цените са по-ниски.„Те обикновено купуват за лично ползване и не търсят спекулативно поскъпване на имота, в който са инвестирали парите”, казва тя.

Руснаците, имащи апартаменти в морските градове и курорти на България, не очакват да забогатеят от даване под наем или препродажба след време, съобщава в. Монитор. Затова и на пазара на ваканционни имоти засега няма свръхочаквания и надуване на цените, уточнява Стойкова.

По думите й в момента всичко е много по-балансирано, а руснаците купуват повече със сърцето, защото им харесва и съответно могат да си го позволят.

„По Северното Черноморие купуват също руснаци, но те са много по-малко и са главно хора с повече пари, които предпочитат по-луксозни имоти”, смята тя. „Там има и съответното предлагане на недвижимости в по-високия клас. В тази част на страната няма голям вторичен пазар на чужденци, които да продават купените по времето на имотния бум у нас жилища. По Южното ни Черноморие те, главно англичани и ирландци, са много активни в търсене на купувачи”, уточни Стойкова.

Според Валентин Градев от едноименната варненска агенция по Северното Черноморие няма търсене от руснаци на имоти и причината е, че те са по-скъпи заради липсата на презастрояване. „Отделно около Варна няма големи затворени комплекси с ограничен достъп, но пък няма и това обезценяване, характерно за Южното Черноморие - от Св. Влас надолу”, пояснява брокерът.

По думите му повечето руснаци търсят предимно евтини жилища и те могат да ги намерят именно там. Стефка Томова от офиса на „Явлена” – Бургас, смята, че във втория по големина български черноморски град единственият стабилен сегмент от пазара на имоти е този на жилища заради търсенето от страна на руснаците. „По Южното Черноморие пазарът на ваканционни имоти се движи основно от тях”, добавя тя.Според нея ръстът на икономиката в района на Бургас се дължи донякъде и на купуващите имоти братушки, доста от които остават и да живеят и харчат парите си у нас.

Слънчев бряг с оферти за €10 000 В курорта Слънчев бряг, превърнат вече в крайбрежен град, все още има оферти за продажба на гарсониери за 8000-10 000 евро, сочи статистиката на imot.bg.Сега броят на предложенията за продажба на едностайни в най-голямото ни летовище е около 200. Максималното от цели 97 000 евро е за имот от 55 квадрата на трети етаж в апартаментен комплекс на първа линия до морето.Около 300 са двустайните апартаменти в курорта, за които се търсят купувачи, сочи още статистиката. Минималната оферта от 19 550 евро е за жилище от 51 кв. м в завършен комплекс. Най-много пари в сегмента - 162 800 евро, се искат за апартамент от 74 кв. м в луксозен комплекс.В Златни пясъци предлагането е много по-малко. Гарсониерите, обявени за продажба, са десетина, като минималната обявена цена е 43 000 евро. Около 40 са офертите за двустайни, като те варират от 38 000 до 110 900 евро. Максималната е за жилище от 70 квадрата, на 5-и етаж, в сграда на 20 м от плажа.