Руснаците вече не мечтаят за недвижим имот в България. Вестник "Свободная преса" обяснява и причините за това: все повече от тях откривали, че животът в черноморската държава е много далеч от идеала.

Руснаците, които търсят недвижим имот в чужбина, вече не гледат към Турция, Израел или България.

През второто полугодие на 2010 година интересите им неочаквано са се преориентирали към Шенгенското пространство и Съединените щати. Достъпният по цени български пазар, останал популярен за руснаците в продължение на години, не само губи позиции, но и слиза на най-ниското ниво на инвестиционна привлекателност за тях.

Евтиното не винаги е най-привлекателно

Тенденцията на спад започва още в началото на годината, а и сумите по сделките спадат от средно 80 хиляди евро през 2008 година на 45 хиляди за обект през 2010. Както става ясно от данните на руски брокерски агенции - 82% от потенциалните купувачи са привлечени от ниските цени в България, предпочитанията са основно към жилища на морето, но има и 2%, които биха искали да придобият земя в някое живописно селце.

Още статистика: независимо, че в последните години основни инвеститори в недвижими имоти в България са именно руснаците /45 процента/, не те са тези, които имат най-добри впечатления от страната през 2010 година. България се харесва най-много на украинците, румънците, чехите и сърбите.

Гражданите от Централна Европа и скандинавските страни са избрали да почиват в България през 2010 заради ниските цени, но биха предпочели да имат втори дом в някоя по-стабилна държава, дори и там да е по-скъпо. Според "Свободная преса" точно руснаците са спасили пазара на недвижими имоти в България тогава, когато европейците се оттеглили заради ниската му ликвидност.

След спукването на ценовия балон жилищата стремително поевтиняват и в продължение на две години руснаците изкупуват всичко, което им попадне пред очите. Води ги мечтата за безгрижен живот в една страна, в която има топло море, много слънчеви дни и качествени продукти. Само че всичко се оказало доста по-прозаично и засега българските недвижими имоти не носят на собствениците си нищо друго освен загуби.

За какво плащаме в България?

Цитиран е и пример с руско семейство от Подмосковието, купило жилище в Бяла край Варна, където се оказало, че плажът изобщо не е добър, а като чуели руска реч, продавачите удвоявали цените на стоките си. Търсейки отговор на въпроса "За какво плащаме в България?", изданието посочва, че за жилище от 50 квадратни метра месечните разходи възлизат минимум на 50-60 евро, а ако жилището е в луксозен комплекс, се налага допълнително да се плащат между 500 и 600 евро годишно.

Източник: Дойче Веле