С 10 700 места в хотелите и частните квартири община Банско открива новия летен туристически сезон

1037
С 10 700 места в хотелите и частните квартири община Банско открива новия летен туристически сезон

С 10 700 места в хотелите, частните квартири, почивните домове и хижите община Банско открива новия летен туристически сезон. В сравнение със септември 2006 г. легловата база в планинския курорт се е увеличила с около 3200 места, съобщи кметът на общината Александър Краваров, цитиран от БТА.

При нас зимният и летният сезон почти се сляха, след като на 15 април приключи единият, а другият откриваме към края на май, каза градоначалникът. И през лятото строителството в града и района ще продължи, но градоначалникът увери, че в града товарна кола вече не може да се вида, защото е създадена организация за движение на товарните автомобили и строителната техника по обходни пътища.

Янка Рахова, председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско, каза, че местните хотелиери продължават вече години наред да държат непроменени цените си. В семеен хотел или хотел с две звезди нощувката е 12 лева, в тризвездните цената е 30-40 лева, съобщи тя.

Предлагаме много добри условия за четиридневен или седмичен престой с възможности
за планински пешеходен туризъм и преходи в Пирин планина, за риболов, за конен спорт и езда на базите в село Бачево и Разлог, за екскурзии до Рилския манастир, Роженския манастир, Мелник, Лещен, Ковачевица, Парка за реадаптация на танцуващи мечки край
Белица, Ягодинската пещера и други природни, културно-исторически и архитектурни забележителности в Югозападната България. Около 150 са и паметниците на културата,
които могат да видят туристите и в Банско.

Кметът Александър Краваров съобщи, че се осъществява програма за ремонт на 170-годишния храм "Света Троица" в Банско.

Предвижда се тази година да бъде довършен и пантеонът на Паисий в града. Там ще се изгради копие на килията на хилендарския монах, в която той е написал своята "История славянобългарска", както и копие на параклиса "Св. Иван Рилски" от Атон.

От общинската управа на Банско информираха също, че след фестивала за автентичен фолклор "Между три планини", организиран за четвърта поредна година тези дни по случай откриването на новия летен туристически сезон, през лятото ще има още един фолклорен празник. От 8 до 13 август градът ще бъде домакин и на поредния международен джаз-фестивал.

Отново ще се организира и международен фестивал на планинарския филм, на който се очаква като специален гост Райнхолд Меснер - първият покорител на 14-те осемхилядници в света, изкачил и всички континентални първенци, съобщи Александър Краваров.

Към културните прояви ще се прибавят и няколко атрактивни спортни състезания. Гостите на Банско ще имат възможност да видят кръг от световната лига по канадска борба, както и състезание за силни мъже, което ше бъде излъчено по телевизионния канал Евроспорт.

Краваров обяви също, че община Банско има намерение да сключи договор с австрийска фирма, която продуцира културните и спортните прояви на известния курорт Кицбюел. Идеята е тя да се заеме с мениджмънта и на културната и спортната програма на българския планински курорт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg