С 2-3 евро на кв. м ще се увеличи цената на проектите за жилищни сгради от тази есен и проектирането на квадратен метър ще струва 12-15 евро. С 20-30% ще е по-скъпо проектирането на офис сгради спрямо жилищните, каза пред журналисти арх.
Димитър Младенов от Камарата на архитектите в България, цитиран от БТА.

Новата методика за управление на размера на възнагражденията на проектантските услуги се очаква да влезе в сила през септември. Дотогава ще важат цените по старата наредба номер едно; по нея проектирането на кв. м жилищна площ например струва 10-12 евро.

Новата методика е необходима, за да се въведат антидъмпингови цени, защото, според гилдията, под предложените цени за проектиране качеството на продукта не може да бъде
гарантирано. Новите цени са десет пъти по-малки от тези в Германия, казаха от камарата.

Очаква се през есента в страницата на камарата да има публичен регистър с информация за проектантските бюра. По този начин дейността ще излезе "на светло", а гилдията ще има достъп и до поръчки от чужбина.

Сред причините за масовите неугледни от архитектурна гледна точка сгради е невъзможността на главните архитекти по целесъобразност да връщат проекти, които са неестетични и в тях се преследва само интересите на инвеститорите, казаха от камарата. От там предлагат представители на организацията да има в експертните съвети на всяка община, за да се осигури по-голяма безпристрастност на мненията.

Проблемът е липсата на главни архитекти в отдалечените населени места. В Ардино например от няколко години няма главен архитект и функциите му се изпълняват от главния инженер.

Причината за липсата на кандидати за главен архитект е ниското възнаграждение, както и високите транспортни разходи, коментираха от камарата.