С близо 14% са се увеличили цените на жилищата в Сливен през 2007 година спрямо предходната, става ясно от данните на агенцията за недвижими имоти “Адрес“.

Предлагането на имоти в началото на годината беше силно ограничено или на доста високи цени, като продавачите изчакваха развитието на пазара след влизането на страната ни в Евросъюза.

Средно през януари за кв. м купувачите плащаха по 320 евро, докато в края на периода цената нарасна до 390 евро за кв. м. Ръстът на цените на старото строителство през година е 27%.

Освен традиционното жилищно строителство се появиха нови офис сгради, бизнес и търговски центрове. Търсенето е съсредоточено в център и широк център, но по-ниските цени в по-отдалечените квартали са причина и за увеличено търсене и в тези райони.

Цените в централните райони през първото тримесечие се движеха от 420 до 450 евро за кв. м, докато през последното от 480 до 500 евро за кв. м.

Голямо предлагане на парцели с цел строеж се наблюдава край главния път Бургас-София и в региона на новата магистрала между Сливен и Ямбол.

Покупките с кредити се увеличават, като средно около 50% от сделките се сключват чрез заемни средства. Средният размер на кредита е 20000-25000 евро.