С над 70 на сто са се повишили цените на жилищата в Радомир за една година, съобщиха от агенциите за недвижими имоти, цитирани от БТА. Градът е хит на пернишкия пазар на недвижими имоти през последните три-четири години. Радомир е предпочитан заради близостта до София, удобните транспортни връзки със столицата и сравнително ниските цени на имотите.

Тук все още може да се намери гарсониера под 20 000 лв., двустайните апартаменти се продават между 25 000 - 35 000 лв., в зависимост от състоянието и местоположението им. Тристайните жилища вървят в диапазона 35 000 - 45 000 лв. Цената на къщите варира от 42 000 лв. до 90 000 лв.

Предлагането е символично. Има моменти, в които дори нямаме оферирани жилища, твърдят брокери. По техни данни в момента в града се продават не повече от десетина апартамента.

Радомирските жилища се изкупуват предимно от столичани. Сред основния контингент купувачи са и хора от различни краища на страната, които са намерили работа в София, но не могат да си позволят да живеят в столицата. В града се заселват и възрастни пенсионери от страната, за да са по-близо до живеещите в София техни деца.

Брокери определят, че тенденцията за поскъпване на жилищата в Радомир ще продължи, както и търсенето на имоти в града. Радомир е на 42 км от София. Предвижда се до няколко месеца маршрутът на електричките София - Перник да бъде удължен до Радомир, както и влаковете да пътуват на всеки час.