Според данните от последния доклад на Cushman&Wakefield, най-голямата в света консултативна фирма, специализирана в сферата на недвижимите имоти, цените на офис пространствата в Унгария са се покачили с около 3% на фона на световните, при които повишението е средно с 12%, съобщава сайтът bbj.hu.

Това покачване в цените на офисите от клас А на унгарския пазар, където средните цени са в границите на 13 до 15 евро за кв. м., е незначително. Отчетеното покачване в централната част на страната е около 5%, но в покрайнините има обекти, които са били експлоатирани за смешно ниски наеми и се очаква това да продължи и през тази година.

В столицата на Великобритания Лондон, която е официален лидер в цените на пазара на офис площи в света, цената на наемане на офис в западната част на града е около 3 372 долара за кв. м. за година.

Това е увеличение с над 30% в цените на наемане, в сравнение с предходната 2006 година, като най-високите наеми се плащат за офисите във финансовия сектор.

Проучването е направено сред 203 обекта, предлагащи офиси под наем в 58 града из цяла Унгария, като в 79% от всички е констатирано известно увеличение в цените на наемите, в 20% не е регистрирана никаква промяна в стойността на наемите и едва в 1% е отчетено значително увеличение в наемите.

В същото проучване за предходната година едва в 6% от всички проучени обекти е било регистрирано незначително увеличение на наемите на офис площите.

В най-големия турски град Истанбул наемите на офиси са скочили с невероятните 95% за период от една година, особено в централните части на града.