Американският ипотечен пазар отново се готви за трудни времена. Много анализатори в сектора прогнозират ръст на броя на отчуждените жилища в полза на банките кредитори.

Новата вълна банкрути ще бъде провокирана от самите банки, които бяха принудени да намалят апетита си за отчуждаване на жилища през 2011 г. заради подготвяна сделка с прокуратурата в 49 щата.

Сега, след изплащането на 25 млрд. долара компенсации за нелоялни практики при оформяне на сделки, на кредитните организации вече нищо не им пречи да се заемат с нови сили с длъжниците, съобщава RБК Daily.

Миналата година бе щедра на позитивни новини за ипотечния пазар: продажбите на жилища започнаха да растат в почти всички щати, спадът на цените се забави, банките по-рядко отнемаха жилища... Но тази идилия се оказа непродължителна.

През февруари банките подписаха споразумение с властите, плащайки 25 млрд.л долара, след което експертите отчитат рязък ръст на обема на отчуждаване на имоти. Ръстът при Deutsche Bank е с 47%, при Wells Fargo – 68%, а Bank of America е ускорила своята дейност по отчуждаване на имоти с просрочени ипотеки седем пъти.

Самите представители на сектора очакват по-нататъшно влошаване. Според брокери от Amherst Securities 9.5 млн. американски семейства са заплашени от банкрут през април и май.

Въпреки това втората вълна на ипотечната криза няма да е толкова катастрофална като началото на кризата. „Ръстът на банкрутите наистина ще е съществен, но банките ще се постараят да одържат ситуацията под контол. Тя няма да допуснат лавина от нови банкрути, защото в този случай стойността на жилищата ще падне и самите те ще загубят“, коментира Патрик Нюпорт от IHS Global Insight .