Руските инвеститори, желаещи да запазят капиталите си, купуват недвижими имоти в стабилната Испания, докато онези, които са готови да рискуват, избират растящите пазари на България и Турция, пише руското сп. "Експерт".

Цените на недвижимите имоти в цяла Европа през последните няколко години се увеличават. В Испания ценовият растеж бе предизвикан от постоянно нарастващия туристически поток от чужбина, стабилния растеж на икономическото състояние на страната и сравнително ниската стойност на заемните средства, посочва директорът на отдела за развитие в компанията Belle Fleur Кирил Долгинский. В момента обаче се наблюдава известна пазарна стагнация, която е обусловена от превеса на предлагането спрямо търсенето.

България, от друга страна, миналата година бе призната за шеста в света по инвестиционна привлекателност, посочва Харис Менелау, съдружник в компанията Best of
Bulgaria. Предвид това обстоятелство специалистите прогнозират бърз растеж на пазара на местните недвижими имоти.

За последните три - три и половина години цените на българските недвижими имоти се увеличиха двойно. При това в най-търсените райони (Варна, Бургас) ценовият растеж бе още по-значителен. Като цяло в страната само за последните 12 месеца цените са скочили с 27 процента.

Най-търсени са комплексите на първа линия по крайбрежието и именно в тази категория повишаването на цените е най-забележимо - за миналата година растежът е бил 50 - 60 процента до 1200 - 1500 евро за квадратен метър.

Според Харис Менелау най-голям интерес за инвеститорите в момента представляват Варна, София, Черноморското крайбрежие и ски-курортите. Земята по крайбрежието се предлага на цена от 1-15 евро за квадратен метър за нерегулирана площ и 30-250 евро за квадратен метър след регулация.

В Турция цените на недвижимите имоти са сравнително ниски в сравнение с другите средиземноморски страни. Пазарът получи известен тласък след приемането на местния закон, който улеснява покупките на турски недвижими имоти от чужденци, а така също и придобиването на земя. Кирил Долгинский счита, че това е довело до повишаване на цените, като за миналата година растежът е бил 30-40 процента в зависимост от разположението на обекта.

"По цени Турция е като България, търсенето обаче е по-слабо, тъй като определена роля играе политическата обстановка в страната и религията", казва Валентина Нагиева.

По данни на компанията Vivarilla апартамент в нов охраняем комплекси с басейни на първа и втора линия в Анталия и Алания струва около 1000 евро за квадратен метър. Апартаменти, разположени на достъпно пешеходно разстояние от морето, могат да бъдат купени за по 700-800 евро за квадратен метър.

Във всички посочени страни сделките за покупки на недвижими имоти от чужденци се сключват сравнително бързо, пише изданието. Страните в ЕС или тези, които възнамеряват да влязат в блока, като правило, привеждат законодателството си в съответствие с общоевропейските норми, насочени към чужденците.

В същото време разходите по сделката не се регулират от европейското законодателство и затова във всяка страна те са различни. Например в Испания допълнителните разходи за данъци, такси за услуги и други възлизат на 9-10 процента от общата сумата на сделката, в България тези разходи са 3-5 процента.

Покупката на недвижими имоти в страните от ЕС, като правило, дава право на купувача да получи шенгенска мулти-виза и да пребивава в съответната страна до 180 дни в годината.