Една от най-големите компании в сектора на недвижими имоти в Европа – Savills, планира да спести около 20 млн. паунда от своите разходи през тази година, пише PropertyWeek.

Основната причина за това сериозно намаляване на инвестиционната активност е спадането в печалбата й.

Акциите на Savills са отчели понижение с 8% след отчетената печалба в размер на 19.2 млн. паунда в края на месец юни, което се оказа колкото първоначалните очаквания на анализаторите.

Печалбата от сключени сделки на компанията от началото на тази година се е понижила с цели 88 %, или около 2.5 млрд. паунда, като прогнозите за втората половина на тази година не са по-оптимистични.

Като цяло, годишната печалба на компанията се очаква да се понижи до около 278 млн. паунда през тази година от 284 млн., реализирани за миналата.

Според ръководството на Savills един от вариантите за спестяване на финансови средства е съкращаването на персонал, по-малко пари за реклама, както и понижени пътнически и командировъчни разходи.

Намаляването на персонала, което е и най-болезнената част от плана за съкращаване на годишните разходи, е неизбежно заради цялостната обстановка на пазара.

Кредитната криза удари сектора на недвижимите имоти и компаниите, развиващи дейност в него, много тежко, подчертават от Savills.