Сделките с търговски имоти наполовина за полугодието - до 306 млрд. долара

1117
Сделките с търговски имоти наполовина за полугодието - до 306 млрд. долара

Кредитната криза и забавянето на ръста на световната икономика намали наполовина сделките с търговски имоти през първото полугодие на настоящата година, в сравнение с миналата.

Драматични промени бяха наблюдавани в капиталовите потоци към търговските имоти през първите шест месеца на настоящата година.

Токио отне лидерската позиция от Лондон като град с най-много инвестиции в сектора.

Наблюдава се спад в активността в развитите индустриални държави, като погледът на инвеститорите се измества към развиващите се BRIC страни.

Значително се повишава относителният дял на развиващите се страни от общия обем на сделките в сектора на търговските имоти, който скача до 25% за първото полугодие, в сравнение с 10% през сравнимия период на миналата година.

Обемът на сделките в сегмента е достигнал 306 млрд. долара, като за първите шест месеца са били продадени 9000 имота. Това е близо наполовина от този през миналата година.

Сред типовете имоти продажбите на парцели са изненадващо единствените, които не са регистрирали спад.

С очакваното отлагане на развитието на много нови проекти в Европа, както и регулаторните ограничения в Китай за продажбата на земи, се прогнозира и този сегмент да отбележи спад, подобен на останалите.

Най-много през първото полугодие са се понижили сделките с офиси и хотелски имоти, намалели съответно с 60 и 68%. Обемът на сделките при индустриалния сектор, както и при апартаментите, в световен мащаб са се понижили в диапазона между 35 и 40%, сочи още изследването на Real Capital Analytics.

Инвестиционните тенденции са много по-разнообразни в географско отношение, с ясно разделение между възникващите и развитите пазари, между Изтока и Запада.

Като цяло 35 от 84 изследвани страни са регистрирали по-високи обеми при сделките с недвижими имоти.

Въпреки това едва пет от тях и то развиващи се икономики, като Индия, Бразилия и Русия, са отбелязали двуцифрен ръст в обемите. В Китай ръстът е едва 7%.

Водещите страни, като САЩ, Великобритания и Германия, са отчели спад в границите между 57 и 65% за първото полугодие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg