Пазарът на търговска недвижима собственост в Европа е регистрирал значителна активност през второто тримесечие на настоящата година, сочи изнесен доклад на агенцията за недвижими имоти - Cushman & Wakefield.

За тримесечието в сектора са били сключени сделки на стойност 59.6 млрд. евро, или с 5% повече, в сравнение с регистрирания обем на стойност 55.7 млрд. евро през първите три месеца на годината.

На годишна база повишението в обема на сделките е възлязло на цели 23%, сочат още публикуваните статистически данни.

През първото полугодие сделките, свързани с търговска недвижима собственост в Европа, са възлезли на 115.3 млрд. евро, като от имотната агенция прогнозират запазване на тренда на повишение и през второто полугодие.

В крайна сметка годината се очаква да приключи с обем на сключените сделки в размер на 243 млрд. евро.

Чуждестранните инвеститори са били в основата на ръста на активността на сегмента, като техните сключвани паневропейски сделки са повишили дела си от 42% през първото полугодие на 2006 г., до 58% през настоящото.

Водещите пазари за сключване на подобен род сделки остават големите западноевропейски пазари като Германия, Великобритания и Франция, заемащи 69% от общия обем на сделките в сектора.

През първите шест месеца доходността от инвестициите в търговски площи в Европа е продължила да се понижава, като е загубила нови 16 базисни пункта, като през второто тримесечие спадът е бил от едва 2 базисни пункта.

Нивата на наемите за годината до юни са се повишили с 8% на търговските площи, като такъв ръст са отбелязали и наемите. Най-голям ръст са отбелязали сделките с офис площите в Централна Европа, където те са се повишили с 18% за полугодието.