Локация, локация, локация. Всеки брокер на недвижим имот ще ви каже, че това е основното нещо, което оказва влияние върху цената на жилището. Всъщност истината е, че има още много фактори, които влияят и които могат да повишат или намалят стойността на имота.

Независимо дали планирате продажба или отдаване на имота под наем, хубаво е да сте запознати с тези тънкости, които могат да се окажат пречка, за да получите исканата цена.

Разхвърляни деца

Помолете децата да подредят стаята си и да не разхвърлят в другите помещения. Подреденият и чист дом е важен фактор, за да оставите положително мнение в бъдещите купувачи.

Мястото е хубаво, но….

Ако живеете в елитен квартал, но достъпът до блока е съпътстван от неасфалтирани улици, а всеки дъжд е последван от дълбоки локви пред входа, няма как да получите висока цена. Или пък наоколо няма детски площадки, магазини, удобен транспорт.

Да, само през две пресечки цената на имотите е доста по-висока, но инфраструктурата е на друго ниво. Погледнете реалистично на нещата и или се примирете с ниската цена или изчакайте, докато се подобри достъпът.

Купувачи – фаталисти

Може да звучи като шега, но ако живеете в блок номер 13, апартамент 13 или сте на 13-и етаж, може да имате затруднения с продажбата, ако кандидат – купувачите са суеверни.

Истината за кучетата и котките

Не крийте кучето си, докато траят огледите, но имайте предвид, че доста хора биха преговаряли за цената или биха се отказали от покупка/ наем, ако преди това в жилището е живял домашен любимец. Това важи особено в случаите, при които миризмата е натрапчива.

Близките заведения

Подобно на лошата инфраструктура, и тук близото заведение може да изиграе лоша шега, особено ако е шумно. Обратно на това, близостта до хубави ресторанти и заведения може да повиши цената на имота.

Въпрос на вкус

Може да обожавате текстилни тапети, а лапмперията да се завръща на мода, но имайте предвид, че не всеки харесва този стил. Ако искате да продадете имота си на по-висока цена, придържайте се към по-неутрален стил в обзавеждането.

Добри съседи

Тук нямат значение кварталът, околните удобства и комфортът на жилището. Добрите съседи не се избират, а са късмет.

Обикновено купувачите се консултират за съседите и ако вашите се окажат шумни, асоциални или скандалджии, това няма да се отрази положително на исканата от вас цена.