Как ще изглежда нашият свят след столетие е въпрос, който буди любопитство. Много дизайнери в духа на Заха Хадид се стремят да създадат сгради, които да останат функционални и след 100 години. За такива проекти- футуристични не само по вид, но и по същността си, ще ви разкажем сега:

1. Ракетоплан.

На дизайнерите и архитектите отдавна им е тясно на земята. За летателния апарат, разработен от аерокосмическата корпорация Astrium и австралийския дизайнер Марк Нюсън, се говори още от 2006 г. Изглеждаше, че всичко ще остане утопия, но не- наскоро бе подписан договор със сингапурската корпорация Hope Technik за производство на опитен образец, а първите търговски полети са предвидени за 2017 г.

2.Космопорт America

Вижте още: Град без автомобили

Ричард Брансън, собственик на групата Virgin, бе един от първите, които се запалиха по космическия туризъм. Неговото състояние му позволява да работи с най-добрите специалисти. Дълго време като артистичен директор на подразделението на Virgin Galactic работеше Филип Старк, отговарящ за общия визуален стил. За строителството на космопорта в Мексико обаче бе поканен Норман Фостър. Сградата се слива с пейзажа и частично е под земята. Космопортът вече работи, а и първите полети не са далече. Те трябва да са факт до края на тази година.

3. Бурдж-Халифа

Дубай е град – утопия: израснал в пустинята на две десетилетия, той се стреми да докаже всемогъществото на човека. Тук работят най-великите архитекти и се създават безумни проекти. Много от тях се провалиха, но най-високата сграда все пак бе построена. С височината си от 828 метра, творението на SOM се взира в изкуствения град, никому ненужен, освен на инвеститорите в имоти.

4. Център за данни Bahnhof.

Слизането под земята вълнува дизайнерите не по-малко от отпътуването в Космоса. Бюрото Albert France-Lanord използвало бункер от Втората световна война, устроен в гранитна скала до Стокхолм, за проекта си.

Вижте още: Следващото поколение небостъргачи

Архитектите запазили пещерния стил, допълвайки го с дизайнерски мебели, растения и многочислени лампи. Клиентът им Bahnhof е имал защо да излезе в нелегалност- на неговите сървъри се съхраняват данните от WikiLeaks.

5. Градска ферма.

Идеята за град-градина, добила популярност в началото на ХХ век, се оказа утопична. Плътните вертикални сгради победиха зелените едноетажни постройки. Но опитите да се съвместят градът и природата продължават. Френското бюро SOA Architectes разработва концепции за градски ферми от 2005 г. За икономия техните ферми са вертикални. Така продуктите се произвеждат в непосредствена близост до потребителите, а градовете се сдобиват с допълнителен източник на кислород.

Вижте още: Градове на бъдещето

6. Суперсело и скайпарк

Докато в света се говори за вертикални градини, в Сингапур вече отглеждат такива. Най-ефектната част от парка са супердърветата – 50-метрови бетонни стволове, околко които скоро израстват истински растения.

Скайпаркът на хотела Marina Bay Sands вече работи. Палубата на ботаническата градина и басейнът са обща площ от 12 4000 кв. Км и се издигат на покривите на небостъргача на 191 м.

7. Спа “Плаваща градина”

Вижте още: Топ 10 на застрахователните централи по света

Хората отдавна се опитват да отвоюват пространство от океана. Холандският ар4хитект Ана Холтроп обаче предпочете да действа другояче. Вместо изкуствени острови, тя предложи платформи от екоматериали с живи стени от растения. Очаква се, че до края на тази година първите желаещи вече ще са се сдобили със собствена платформа.