Днес строителите и архитектите на "Сердика център" отбелязват достигането на Кота Било, което означава, че строежът на търговския център достигна своя връх.

"Въпреки икономическата ситуация строителните работи вървят по график", споделя Пламен Илчев, управител на ЕCE България.

Сердика Център се осъществява от Sparkassen Immobilien AG, компания, листвана на Виенската фондова борса, и от ECE Projektmanagement, европейски лидер в развитието на градски търговски центрове. Главен изпълнител е турската строителна фирма „Kayi".

Цялостната инвестиция възлиза на 210 млн. евро, като обектът ще отвори врати през пролетта на 2010 г.

Сердика Център включва повече от 51 000 кв. м. площи за отдаване под наем, разположени на три нива, и около 32 000 кв. м. офиси клас А. В търговския център ще са разположени около 220 магазина, а работни места, създадени в рамките на проекта, ще са 2000. Паркингът ще разполага с 1600 паркоместа, като инвеститорите подобряват и пътната инфраструктура до комплекса.

Пред Сердика Център ще бъде построено ново кръстовище със светофари, позволяващо на идващите от бул. Ситняково да завият на ляво по ул. "Попова шапка" и да влязат в паркинга.

Сердика Център планира привличането на над 1 млн. клиенти.

Основният фокус на търговския център ще бъде модата, като сред основните наематели са модното подразделение на Peek & Cloppenburg, Технополис, Пикадили.

Над шопинг центъра ще бъдат построени 32 000 кв. м. офис площи Клас А, които предоставят възможност за оформяне и променяне на разположението от наемателите.