Министър-председателят на Република България Сергей Станишев ще направи първата копка на Спортно-туристически център Чепеларе в 12 ч. на 5 юли. Символичният старт на строежа на новия проект ще се състои на връх „Мечи чал”.

Проектът е от голямо стратегическо значение за община Чепеларе и до голяма степен ще определи посоката на развитие на региона като предпочитана от българи и чужденци туристическа дестинация през следващите години.

Инвеститор в Спортно-туристически център Чепеларе е публично-частното дружество „Чепеларе курорт” АД. В него участват община Чепеларе и „Родопска инициатива” АД. Очаква се инвестицията в проекта да надхвърли 50 млн. евро.

Освен изграждането на Спортно-туристически център Чепеларе в проекта е включено и обновяването на зимните съоражения и писти, както и създаването на летни. Самия туристически център се предвижда да бъде изграден на връх “Мечи чал“.

Събитието съвпада с традиционния курбан за здраве на горовладелската кооперация „Гора”, който се провежда всяка година през първата събота на месец юли на същото място. За гостите ще пее известната родопска певица Бойка Присадова.

Във фолклорната програма ще вземат участие и Битовата група към Народно читалище “Родопска искра” в Чепеларе, и оркестър „Рожен”.