Сериозният спад в продажбите на жилища в Кувейт за месец май понижава значително активността в сектора на недвижимите имоти, пише Arab Times.

На проведената редовна месечна икономическа среща също така е било отчетено, че спадането в общия брой на продажбите на имоти е за втори пореден месец.

За май са регистрирани общо 333 продажби на жилища на обща стойност около 550 млн. долара, което е спад с 40% спрямо предходния месец.

Това е най-ниската обща месечна стойност на продажбите на жилища в страната от февруари 2007 г., става ясно още от изнесените данни.

Продажбите на апартаменти и търговски имоти също отчита понижение съответно с 16 и 20%. Средната цена на апартамент се е понижила с 4%, а на търговските имоти- с около 2%. Като цяло активността на пазара на недвижими имоти в Кувейт е спаднала от началото на тази година.

Броят на отпуснатите заеми за строителство на ново жилище и ремонтиране на старото са се повишили съответно с 69 и 16% в сравнение с месец април. Закупуването на вече съществуващи жилища пък е спаднало с около 12%, показват изнесените данните.

Като цяло общата стойност на заемите за строителство на нови жилища е с 24% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.