Повече от една трета от апартаментите с по една или две спални, обявени за продажба в Румъния, са били изтеглени от пазара през миналия месец. Това са най-предпочитаните жилища за купуване, пише Business Standard.

Това сочат данните, предоставени от агенции, брокери и интернет портали за продажба на жилища в северната ни съседка.

Най-много изтеглени от продажба са апартаментите с едно общо помещение (42%), а най-малко (21%) са сравнително големите по площ жилища, които имат три и повече спални.

Понижението в продажбите, причинено от спада в цените на жилищата, оказва положително влияние върху нивото на наемите, които отчитат стабилен ръст напоследък, сочат данните.

Все повече собственици на жилища предпочитат да ги дават под наем вместо да ги продадат на значително по-ниски цени, дори и от тези, на които са ги купили. Това се отнася с особена сила за луксозните жилища, казват брокери по недвижими имоти.

Според мнозина анализатори жилищният пазар в Румъния се намира в безизходно положение, като доказателство за това са данните от последните няколко месеца, показващи непрекъснат спад, както в продажбите, така и в строителство на нови жилища.

От началото на тази година цените на апартаментите с една или две стаи, както и на студиата, са се понижили съответно с 14, 11 и 9%, сочат официалните данни на най-големите агенции за имоти в Румъния.