След рекордната по отношение на преките чужди инвестиции в имоти 2007 г., когато те достигнаха 759 млрд. долара, се очаква през тази година да има спад. Това става ясно след последните данни от направено проучване на Jones Lang LaSalle.

Според доклада преките чужди инвестиции в световен мащаб ще намалеят с около 30%, в сравнение с предходната 2007 г. Свиването, според доклада, ще бъде усетено най-вече от европейските и американската икономики.

Азиатската може би ще се окаже доста по гъвкава, става ясно още от доклада, въпреки че и там едва ли се очаква обемите да надминат постигнатото през 2007 г.

Според мнението на международния директор на Jones Lang LaSalle Тони Харнел доста фактори ще играят важна роля за намаляването на инвестициите в имоти.

Много от купувачите и продавачите възприемат изчакващи стратегии, наблюдава се все по-голямото разминаване между офертите и очакванията на купувачите на имоти, налице са и затегнатите критерии и поскъпване на заемите.

Все пак в дългосрочен план прогнозите за развитието и тенденциите на пазара остават положителни, допълва още Харнел.

Вътрешните инвестиции в сектора в световен мащаб остават на почти едни и същи нива спрямо 2007 г. - около 400 млрд. долара.

Общата стойността на преките чужди инвестиции в Европа за изминалата година достига 333 млрд. долара, което е покачване, в сравнение с предходната 2006 г. Доминиращите страни в сектора си остават Великобритания, Германия и Франция. Общият дял на инвестициите в тези три страни представлява 63% от всички инвестиции за 2007 г.