Според последните данни на статистическата служба на Кипър (CYSTAT), краят на годината е белязан от сериозен спад в производителността в строителния сектор и цените на новите имоти, пише cyprus-property-buyers.com.

През третото тримесечие на годината производителността в строителния сектор в Кипър намалява с 10% спрямо същия период на 2008 г., става ясно още от данните.

Това е спад за четвъртото поредно тримесечие в обема на завършените сгради, като през периода октомври - декември миналата година е намалял с 4.9% през първото тримесечие на 2009 с 8.9%, а през второто с 10.5%.

Според актуалните данни, броят на недовършени сгради в страната отчита най-лошите си стойности през третото тримесечие на годината. Понижението през последните 3 месеца на 2008 г. е 13.6%, а през първите 2 тримесечия на тази съответно 10.2 и 13.6%, става ясно още от данните.

В същото време, цените на недовършени имоти също продължават да спадат. В сравнение с 3-то тримесечие на 2008 г. цените са спаднали с 5.6%, докато през второто тримесечие понижението е било 3.8%.