„В свят, в който една трета от всички държавни ценни книжа предлагат негативна възвръщаемост, инвестирането в материални активи остава все така популярно. Затова едва ли е изненада, че имотните пазари в градските градски центрове отново започват да прегряват, само няколко години след последната вълна на глобална корекция.“

Така започва коментарът на Клаудио Сапутели – ръководител на отдела за недвижими имоти към главния инвестиционен офис на UBS Wealth Management – за състоянието на пазара на недвижимите имоти в някои от най-важните градските центрове. Обширният анализ бе публикуван вчера на сайта на CNBC.

Според Сапутели съществува значително надценяване по отношение на стойности в някои ключови финансови центрове, като в шест от тях съществува риск от развитие на имотен балон. Този риск може и да не доведе до пазарен срив в тези градове, но инвеститорите трябва да отчетат, че има вероятност да настъпи корекция в средносрочен план, отбелязва Сапутели.

Шестте града, в които рискът от формиране на имотен балон е най-голям, са Ванкувър, Лондон, Стокхолм, Сидни, Мюнхен и Хонконг, се казва в анализа. В тези градове цените на имотите са скочили средно с близо 50% от 2011 г. насам. За сравнение, в другите финансови центрове за същия период се наблюдава значително по-скромен ръст от 15%.

Тази значителна разлика се дължи на комбинация от оптимистични очаквания, прилив на чуждестранен капитал и по-свободната фискална политика. Слабите икономически основи на този нов имотен бум обаче правят имотните пазари в споменатите градове уязвими, предупреждава Сапутели.

Разглеждайки ситуацията в по-широк план, Сапутели отбелязва, че възстановяването на имотния пазар в Северна Америка след 2010 г. е протекло неравномерно. Така например в Сан Франциско цените на недвижимите имоти са скочили с над 50% от 2011 г. насам и изглежда, че, независимо от бурното развитие на местната икономика в последните години, там пазарът също върви към образуване на балон.



В същото време ръстът на цените в Бостън се доближава до средната за САЩ стойност от 15%, докато в Ню Йорк и Чикаго имотните пазари изостават спрямо средното ниво за страната.

Имотният сектор на канадския град Ванкувър е интересен случай. Местният пазар за недвижими имоти остава непоклатим, дори в условията на световна финансова криза и поевтиняване на суровините. Проучването на Сапутели и неговия екип показва, че от 2007 г. в града е налице значително надценяване по отношение на имотите.

В особена степен това важи за последните две години, през които се наблюдава силен интерес от чуждестранни инвеститори. В настоящия момент е видно, че Ванкувър не е в крак с икономическите фундаменти и рискува да формира пазарен балон, заключава Сапутели.

В Европа най-голям риск от пазарен балон съществува в Стокхолм, следван от Лондон и Мюнхен. Към тази групата на високорисковите спада и Амстердам. Ниските лихви въведени от европейските финансови регулатори допринасят за прегряването на имотните пазари.

Хонконг и Сингапур бяха двата града в тихоокеанско-азиатския регион, чиито имотни сектори претърпяха най-бурно развитие в първите години след финансовата криза. Впоследствие властите в Сингапур успяха да охладят местния пазар, въвеждайки редица регулаторни мерки.

В Хонконг обаче възприетите от местните власти мерки постигнаха по-малък ефект. Имотният сектор на града влезе в рискова територия през 2015 г. Изглежда, че цените там са достигнали връхната си точка и падат рязко през последната година.

Различна е ситуацията в Сидни, където пазарът продължава да прегрява, благодарение на силния интерес от страна на китайски инвеститори.

В заключение, Сапутели пише, че условията остават деликатни за значимите имотни пазари в Северна Америка, Европа и тихоокеанско-азиатската зона. Той отбелязва, че дори в градове, в които рискът от пазарен балон е най-голям, е невъзможно да се предвиди точния момент на настъпване на ценова корекция, нито евентуалната й продължителност.

Въпреки това, тези пазари са уязвими към редица фактори, които могат да доведат до спукване на балона във всеки един момент, предупреждава експертът.