Съществуват военни камуфлажи, които помагат да се скрие всичко - от човек до цял град. Има и „мирни“ камуфлажи, включително и в архитектурата. Как може да бъде скрита къща, дори ако е построена сред равно поле, нека видим няколко идеи“

Вила Aloni

Тази къща се намира на гръцкия остров Антипарос. Хиляди години местните жители строили къщи, чиито стени били направени от трамбована пръст. Проектът на архитектурната компания decaArchitecture се основава на същата стара идея: къщата се намира между два хълма, което ѝ позволява да се слее с околния пейзаж.

Сауна Kadivilla

Архитектът Дан Хейзъл построил тази малка сауна на брега на река Саранак, близо до Ню Йорк. Самата сграда е направена от дърво, но е почти напълно покрита с огледала. Така тя става почти невидима сред дърветата.

Къща на о. Филип

Тази къща е построена през 1988 г. на крайбрежието, недалеч от Мелбърн, и е на практика невидима от сушата. Може да се види само от въздуха. Авторството на този елегантен дизайн принадлежи на австралийския архитекти Дентън Маршал.

Огледалната котва

Тази екстравагантна сграда е в действителност... обществена тоалетна, която се намира в испанския град Сан Себастиян. Благодарение на огледалните панели, тя просто отразява квартала. Авторът на проекта е Роберт д’Афор.

Къща "Трите змии "

Португалският архитект Луис де Андраде е изградил кариерата си, създавайки проекти за дизайн на сгради, които се "сливат" с естествения ландшафт. Този проект се нарича "Трите змии."

Скритата къща

През деня фасадата на тази британска къща изглежда монолитна. Тя е покрита с частици силициев карбид (материал, който се използва за защита от ядрени ракети и в електрониката). През нощта се вижда, че стоманените врати всъщност са решетка, през която се процежда светлина, превръщаща къщата в огромен фенер.