Пазарът на недвижими имоти в Шотландия изглежда остава най-стабилният измежду всички райони на Обединеното Кралство, става ясно след данните от последното проучване на Knight Frank.

Според мненията на специалистите по недвижими имоти в консултантската агенция, цените на жилищата в Шотландия са отчели покачване с цели 13% за изминалата 2007 година. Този годишен резултат е най-високият, в сравнение с всички останали региони на Обединеното Кралство, отчитат от агенцията.

Въпреки това високият ръст в цените на жилищата е съпътстван от сериозния спад от 16% в обема на продадените имоти. По този показател Шотландия даже отстъпва на някои останали части в страната.

Тази положителна тенденция за областта дава основание на някои от анализаторите в сектора на острова да смятат, че ръстът в цените на жилищата в Шотландия за тази година ще бъде около 1%. По този показател, според тях, Шотландия ще надмине всички останали региони в страната.

Очакванията на анализатори от Global Insight за цените на жилищата в цяла Великобритания са те да отчетат спад през настоящата година. До края на 2008 г. се очаква цените да спаднат с около 7%, като прогнозите за следващата 2009 г. са още по-песимистични.

Въпреки това, прогнозите за Шотландия, са, че може би ще остане встрани от всеобщите негативни тенденции.

Снимка:VOLKER DORNBERGER/ БГНЕС