Американската компания Polimeni International, която бе заявила намерение да инвестира около 300 млн. долара в проекти в Румъния е решила да се оттегли от бизнеса в страната. Компанията е взела това решение след като е загубила източника си на финансиране за първите си два проекта – в градовете Сату Маре и Галати.

Polimeni бяха наели един от водещите специалисти в Румъния – Стефан Георгеску за ръководител на дейността си в северната ни съседка. Преди това той оглавяваше регионалния офис на австрийския инвестиционен фонд Europolis. С негова помощ Europolis реализираха в Румъния инвестиции на стойност 200 млн. евро.

Г-н Георгеску обясни, че Polimeni не може да намери финансиране за двата си първи проекта и за това е решила да се оттегли от румънския пазар, като това няма връзка с кризата на пазара в САЩ, защото инвестициите на Polimeni са били обезпечени от финансова институция във Великобритания.

Според него компанията е загубила в Румъния около 500 000 евро.

Засега от Polimeni не са коментирали официално новината.

През юли Polimeni подписаха два предварителни договора за покупка на земя в градовете Галати и Сату Маре на обща стойност 28 млн. евро. Компанията планираше да построи шопинг центрове върху парцелите, но не успя да изплати парите на собствениците на земята.

Според вестник Ziarul Financiar компания Polimeni е работила в партньорство с британския фонд AIM, който управлява проекти на стойност 2.9 млрд. долара в САЩ и Европа. Polimeni е подписала и договор с друг британски фонд, според който компанията ще развие тези проекти, а фондът ще ги откупи в ранна фаза.

Според Ziarul Financiar обаче през август споразумението между Polimeni и британския фонд е пропаднало и в момента компанията търси нов източник за финансиране на проектите си в Румъния и Полша.

Polimen е базирана в Ню Йорк и се контролира от американския бизнесмен Винсент Полимени. Компанията развива дейност главно в САЩ и Полша.

Досега Polimeni е развила успешно 13 проекта в САЩ и 4 проекта в Полша, като в последната компанията притежава 10 парцела, върху които възнамерява да построи търговски комплекси на обща стойност 150 млн. евро.

През юли Polimen заяви, че цената на парцелите, които е закупила в Румъния е пет пъти по-висока от тази на подобни имоти в Полша, но е съгласна на тази инвестиция заради огромния потенциал, който вижда в румънския пазар.