Щатският жилищен пазар се е обезценил с 3.3 трлн. долара

963
Щатският жилищен пазар се е обезценил с 3.3 трлн. долара

Жилищният пазара в САЩ е загубил 3.3 трлн. долара от стойността си през миналата година, а почти един на всеки шест собственици на жилища с ипотеки е дължал повече, отколкото струва дома му, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Zillow.com.

Осреднената цена на жилищата в САЩ е паднала с 11.6% през 2008 г., до 192 119 долара, а собствениците на жилища са загубили 1.4 трлн. долара от стойността им само през четвъртото тримесечие.

Щатската икономика отчете през четвъртото тримесечие най-голямото си свиване от 1982 г. насам - 3.8%. Рекордният брой на прекратените ипотеки свалиха цените на жилищата, докато в същото време безработицата нараства. Собствениците на повече от 2.3 млн. жилища са получили уведомление за просрочено плащане или за търг, или пък домовете им са били иззети от банки през миналата година, според RealtyTrac Inc.


Пазарът е изгубил около 6.1 трлн. долара от стойността си откакто достигна своя пик през второто тримесечие на 2006 г. Спадът през миналата година надхвърли почти три пъти загубените 1.3 трлн. долара през 2007 г., показват данните на Zillow.

Цените на жилищата отчитат спад в осем поредни тримесечия. Дори и цените на жилищата в Манхатън отчитат спад за първи път от две години насам, когато е включен за първи път в статистиката на Zillow.

Осреднената цена на жилищата в Манхатън се е понижила с 5.8%, до 914 544 долара. Цените на жилищата в Сиатъл и Портланд са паднали с 12.1 и 11.7%, респективно. За първи път двата града отчита спад в цените по-голям от средното ниво за страната.

Повече от 2.6 млн. работни места бяха закрити в САЩ през 2008 г., а безработицата нарасна до 7.2% през декември, което е най-високото й ниво от почти 16 г.

Броят на собствениците на домове с отрицателна доходност или тези, които са дължали повече, отколкото струват домовете им, е нараснал със 17.6%, в сравнение с 14.3% през третото тримесечие.

Почти 90% от 161 метрополисни района, които Zillow следи, отчитат спад в цената на жилищата през четвъртото тримесечие.

Файетвиле, Северна Каролина, (+6.9% до 112 737 долара) застава начело на деветте пазара, които отчитат ръст в цената на жилищата за четвъртото тримесечие.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg