На пазара на имоти у нас през следващата година можем да очакваме поевтиняване в рамките на 5-10%. Това ще се случи, ако лихвите по ипотечните кредити продължат да растат, а цените останат в застой. Това заяви в интервю за bTV управителят на „Явлена“ Страхил Иванов.

Кредитната криза е достигнала до България в началото на април, но не ни е засегнала във висока степен. Именно защото не сме толкова зависими от щатската икономика, както Великобритания например, у нас се очаква по-малък спад в цените на имотите, заяви още експертът.

Поевтиняването, което наблюдаваме напоследък, е свързано със задържането на цените и по-прецизното избиране от страна на купувачите. Налице е и натрупване на ефекти – лихвите по депозитите се покачват, но те биват изяждани от инфлацията, влияят и проблемите на фондовата борса у нас. Въпреки съвкупността от тези фактори обаче българинът е прагматик – той винаги ще инвестира в имоти, смята Страхил Иванов.

Според него купувачите на пазара трябва да се насочат към добрата инвестиция в недвижим имот – комбинацията от добра локация и качествено изпълнение – това ще им донесе печалба.

В момента на пазара в столицата се купуват всички имоти до 900 евро за квадрат, както и скъпите имоти над 1200-1500 евро. Средната цена се движи между 900 и 950 евро квадратния метър.

През 1997 г. у нас са сключени 65 хил. сделки за закупуване на имот, през 2007 г. цифрата е била 320 хил. В това число обаче се включват и земеделските земи, цитира статистиката Иванов.

Все още повишеният интерес към панелните жилища експертът коментира с българската традиция да живееш в непрезастроена среда, с детски градини и училища наблизо, както и зелени площи. Според него обаче можем да очакваме спад на търсенето в този сегмент, защото панелните сгради не са дългосрочна инвестиция. Една от причините за това е, че у нас не се практикува саниране, а само топлоизолиране, с което не се удължава животът на сградата.

Чужденците, които търсят имоти у нас, са главно от бившия Източен блок, Гърция и Румъния, което покачва, че е важен локалният интерес. Инвестират у нас и израелци, британците пък са започнали да се оттеглят от пазара още преди година и половина.

Страхил Иванов посочи и някои от изненадите на родния пазар на имоти – трендът на покачване на цените на първа линия по Черноморието, както и нестихващия интерес на пазара в Банско.