НАП започна проверки на луксозните имоти в София. Още първоначалният анализ на данните от показва, че над 50% от луксозните имоти са в нарушение.

„Проблемът в София са жилищата, които не са въведени в експлоатация, т.е. живеещите там не плащат своите данъци и такси", каза пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината работи заедно с НАП в Бояна и Панчарево, където бяха направени снимките. Много малко ще се окажат, обаче сградите, които нямат разрешително за строеж.

„Проблемът е, че в годините назад в София се строеше хаотично и за съжаление законно, т.е. не бихме могли да се върнем назад и да събаряме такива сгради. Освен ако не се установят няколко сгради, които са незаконно построени. Шансът ни е да се направят тези проверки и да си съберем данъците. Въпросът е по какъв начин тези сгради са електро- и водоснабдявани", каза Фандъкова. Освен, че сградите без разрешително ще бъдат съборени, с проверките ще се установи колко сгради не са въведени в експлоатация, а се ползват.

„Служители, които са нарушили правилата, ще бъдат категорично санкционирани и ще се търси не само административна, а и наказателна отговорност. При всички такива случаи ще бъде сезирана прокуратурата", каза Фандъкова.

Източник: bTV