Ще събарят по 100 незаконни обекта около язовирите на месец

843
Ще събарят по 100 незаконни обекта около язовирите на месец

За съжаление българските язовири, колкото прекрасни и красиви да са, са символ и за неспазване на правила. Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той обобщи резултатите от направената проверка на 53 язовира на България.

По думите му от почти 1500 обекта всеки е бил проверен, като при 26 язовира са констатирани нарушения, а при останалите 27 такива не са открити и при двата етапа на проверките.

"Обещахме ви прозрачност и двуетапност на процеса, а днес се финализира и вторият етап с окончателните резултати от проверките, които от повече от 20 години не са били правени", посочи министър Плевнелиев. Той добави, че 14 групи от експерти са работили по проверките в рамките на две министерства.

Началникът на ДНСК Милка Гечева поясни, че в момента се прави подготовката за премахване на повече от 30 строежа, но че и много граждани сами предприемат действия по разрушаване на незаконно строителство.

"Най-лесно е проблемите да се разрешават, когато се спазва законът", каза тя. Експертът допълни, че е важно да се върви към законосъобразно издаване на строителни книжа и те да заменят проблемите на незаконното строителство.

"Няма нищо лошо хубавите имоти да се застроят по правилата", каза Гечева. Тя посочи, че има граждани, които въпреки заповедта и потвърждението от Върховен административен съд, продължават да се борят, за да запазят обектите си.

"Планираме да премахнем над 400 обекта в следващите четири месеца. Надяваме се, че правоохранителните органи и съдебната система също ще действат ефективно. обикновено процесът отнема 2 години, но напоследък той е станал по-динамичен", заяви Гечева.

Над 500 са издадените заповеди за премахване. За 147 от тях е прекратена процедурата, тъй като собствениците са предоставили документи за законно строителство. 72 обекта продължават да се водят като неприключено производство и, по думите на експерта от ДНСК, за тях ще е необходимо малко повече време.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg