Ще строим молове и СПА-комплекси приоритетно

1493
Ще строим молове и СПА-комплекси приоритетно

Строителите на голф игрища, молове, хотели и СПА комплекси отново ще се радват на привилегии от държавата.

Промени в Правилника към Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат пълна гама бонуси за всеки проект, който струва над 100 млн. лева и осигурява поне 200 работни места. Държавните помощи по закона започват с издаване на сертификат за инвеститор и обхващат даване на терен без търг и на символична цена, експресно обслужване по гишета, поемане на разходи за прокарване на ток, вода, улици и др.

След строителния бум част от крупните инвестиции - като тези в хотели и търговски центрове, бяха изключени от обхвата на Закона за насърчаване, но сега се връща старото положение. Промените са лансирани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и предстои обществено обсъждане.


Държавата и занапред ще подкрепя инвестиции в производство и модерни технологии. МИЕТ обаче предлага и нови сфери - артистично-творческа дейност в културата, логистика, вкл. летища, пристанища и т.н. За да заслужи сертификат и съответните бонуси, проектът ще трябва да е за най-малко 20 млн. лева (в райони, които не страдат от висока безработица). В момента изискването е за поне 32 млн. лв.

Предвижда се държавата да дава привилегии и на компании, които инвестират по-малко от 10 млн. лв., стига парите да влизат в общини с висок процент незаети. Ако предприемач вложи минимум 7 млн. лв. в район с безработица над средната за страната, той ще може да се възползва от: бързо административно обслужване, покупка на земя без търг и конкурс, помощ за изграждане на инфраструктура до предприятието, за обучение на кадри. Сега прагът за достъп до тези привилегии е 16 млн. лв.

Работните места ще са важен критерий и за т.нар. "приоритетни" проекти. В момента за такива се признават най-вече крупни вложения в индустрията, зелената енергетиката и високите технологии. МИЕТ обаче предлага обхватът на "приоритетните" да се либерализира за всякакви сфери - стига инвестицията да надхвърля 100 млн. лв. и да дава работа на повече от 200 души, а ако е в община с много безработни, критериите да са двойно по-ниски.

Всеки инвеститор в проект, признат за приоритетен, ще може да купува земя без търг и по данъчна оценка. Все пак ще се отчита и пазарната цена на терена и разликата над данъчната оценка ще се брои за държавна помощ.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg