Искате ли да притежавате част от изкуствен остров само на час от Сингапур? Е, малайзийският проект Forest City предлага точно това. Той ще бъде реализиран едва през 2035 г. и представлява четири изкуствени острова от страната на протока Джохор.

Желаещите да имат имот тук трябва да платят около 200 000 долара за жилище с две спални и 1.6 млн. долара за вила.

Forest City е джойнт венчър между листнатата в Хонконг компания Country Garden и фирма, част от която е собственост на султана на Джохор.

Според Чуа Янаг Лианг, ръководител проучвания за Югоизточна Азия в инвестиционната компания Jones Lang Lasalle, това е един от най-интересните проекти в тази част на света. Той ще бъде разположен на площ 3 425 акра и ще включва много луксозни екстри.

Проектът се оценява на 42 милиарда долара и предизвиква дебати не само заради мащаба си, но и заради вредното въздействие, което може да окаже върху морския живот.

Проектът се рекламира като екологичен, но завземането на част от океана се посреща с остри критики. „Има потенциален риск проектът да промени екологията на цялата област“, казва Пол Джонстън, учен от Грийнпийс. По думите му това ще повлияе на морските обитатели и растителността.

От страна на Министерство на околната среда в Малайзия също е започнало проучване, но не са установени замърсяване или вреди от страна на Сингапур. От компанията инвеститор признават, че проектът ще доведе до загуба на част от площта за риболов, както и това, че ще има щети върху някои видове водорасли и малки дървета, но изтъкват икономическите ползи – разкриване на близо 62 200 работни места.

Наред с екологичните неволи, проектът среща и критики от страна на експерти в индустрията, които смятат, че насочването към инвеститори от Китай не е най – добрият избор. Преди всичко Китай отбелязва малък ръст в икономиката си и експанзия, благодарение на борбата на властите с корупцията и мерките за реформиране на системата за външни инвестиции в Китай и китайски инвестиции в чужбина.

Интересното в проекта е, че някои от имотите във Forest City ще бъдат на по-ниска цена спрямо повечето жилища в Сингапур, а вилите ще бъдат по-достъпни спрямо тези в града. Явно за купувачите това е добър шанс, защото според публикация, вече има 500 заявени жилища.

И все пак дали нуждата от подобни жилища в Малайзия е реална предвид наличието на земя за строителство, е въпрос на преценка. Дубай е пример за изграждане на подобни проекти, които доказано не са оказали въздействие върху околната среда.