Най-бързоразвиващият се град в Близкия Изток – Дубай, усеща остър недостиг на офис-площи в резултат на значителното търсене от страна на международни компании, желаещи да развият бизнеса си там, сочи проучване на имотната агенция CB Richard Ellis Group Inc.

Липсата на офис-площи се очертава като сериозен проблем пред големите компании, желаещи да се облагодетелстват от буриния ръст в Дубай, като някои щатски компании сключват договори за офиси, които ще бъдат построени след две години, сочат още публикуваните данни.

Много често се изпада и в ситуация, при която компаниите ръководят бизнеса си в Дубай, едно от седемте емирства на ОАЕ, от други дестинации в очакване да наемат подходящ офис.

Икономиката на Обединените Арабски Емирства е втората най-голяма в арабския свят, след тази на Саудитска Арабия. Тя регистрира ръст от цели 8.9% през изминалата година, на фона на силното поскъпване на цената на петрола, достигнал средно ниво от 65 долара за барел, или с 22% повече в сравнение с предходната година.

Значителното повишение на икономиката на ОАЕ допринесе за силния интерес на международни компании като Halliburton Co., втората най-голяма в света компания за предоставяне на услуги на петролните компании, като интерес проявяват и други компании като Merrill Lynch & Co. за разкриване на офиси в ОАЕ.

Дубай е и една от най-предпочитаната дестинация за отваряне на офис от международните компании, което прави пазара на офиси изключително „нагорещен”.

Към момента няма свободни дестинации за няколко големи международни компании търсещи офиси в Дубай, като липсата на предлагане е довело до значително поскъпване на офис-наемите.

Наемите за луксозните офиси в Дубай са се повишили прз последните две години с над 140% и могат да достигат близо 1 200 долара на кв. м., по данни на CB Richard Ellis.