Световното търсене на индустриални недвижими имоти се е запазило силно, като такова е било и това на офиси през първата половина на настоящата година, сочи изследване на King Sturge.

Ръст в двата сектора е отбелязан в скандинавските страни, Франция, Германия, Сингапур, Австралия и Канада, сочат още данните.

Силно е търсенето на индустриални площи в страните от Централна и Източна Европа, като особено изразителна е тази тенденция в страни като Полша и Чехия.

Във Варшава например силното търсене е довело до значителни инвестиции в индустриални недвижими имоти, като се очаква през тази година на пазара да бъдат предложени 1.2 млн. кв. м нови складови площи.

Там цените на кв. м са средно 40 евро, докато в Прага и Будапеща са значително по-високи съответно в размер на 58 и 66 евро за кв. м.

В Северна Америка най-високите цени на наемите на индустриални площи са регистрирани в Ню Йорк, където те възлизат на значителните 143 евро за кв. м.

В Европа повишение продължава да бележи търсенето на офиси в Лондон, Париж и Дъблин, което предопределя и ръста на наемите им, подкрепени от положителното развитие на финансовия сектор.

Цените на наемите бележат повишение и в основните финансови центрове на Германия - Франкфурт и Берлин.