5% ще е отстъпка при плащане на целия данък сгради от 1 март до 30 април 2009 г., е записано в предлаганите промени в Закона за местните данъци и такси. Поради покачването на пазарните цени на недвижимите имоти и изоставането на данъчните оценки от пазара на недвижимите имоти през следващата година се предвижда увеличаване на данъчните оценки на недвижимите имоти.

С 50% ще бъдат коригирани коефициентите за местоположение на имотите, които са с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка, реши на днешното си заседание правителството.

Във връзка с увеличението на данъчните оценки на недвижимите имоти на общинските съвети ще се даде възможност да се запази съществуващата през тази година данъчна тежест.

За данъците върху недвижимите имоти, при придобиване на имущества по възмезден и безвъзмезден начин и върху наследствата минималните и максималните размери ще бъдат намалени по такъв начин, че да компенсират увеличението на данъчните оценки.

Например, за данъка върху недвижимите имоти промилът се намалява. Той ще бъде от 1 до 2 промила върху данъчната оценка на имота. Тази година той е от 1.5 до 3 промила.

С друга промяна в закона се конкретизира освобождаването от данък при придобиване на моторни превозни средства, внесени като нови. Предвижда се освободени от облагане да бъдат моторните превозни средства, които при придобиването им на територията на страната не са регистрирани за движение.

Ако до 1 януари 2009 г. определените през миналата година размери на данъците върху недвижимите имоти, при дарения, при придобиване на имущества по възмезден и безвъзмезден начин и върху наследствата не отговарят на новите законови изисквания, най-късно до 31 януари 2009 г. общинските съвети трябва да определят нови размери в съответствие със закона.

В случай, че в посочения срок той не е променен, през следващата година ще се прилагат минималните размери, определени в нормативната уредба.

Снимка: БГНЕС