Пазарът на недвижими имоти в скандинавските страни се доближава до дъното, въпреки че цените на имотите в някои от северните пазари ще продължат да се понижават, пише PropertyWire.

Цените в Норвегия и Дания са започнали да се стабилизират, въпреки че дъното на пазари като Швеция, Финландия и балтийските републики все още не е достигнато, сочат мнения на местни експерти.

Пазарът не наеми в целия регион значително е отслабнал през последната 1 г., но трендът е различен в отделните страни, като Хелзинки и Копенхаген отчитат по-малки понижения в сравнение с останалите столици в региона.

Възстановяването на пазара е най-осезателно в Норвегия, а стабилният тренд при наемите на качествените имоти в Копенхаген означава, че цените няма да се понижат още много.

В Швеция и Финландия продължаващото понижение на наемите означава, че и цените продължават тенденцията към спад, въпреки ниските лихвени нива.

Балтийските републики отчетоха драстичен спад в цените през последната 1 г. Въпреки това, се очаква стабилизиране на нивата през следващите няколко години

В столицата на Норвегия Осло наемите се очаква да се стабилизират към края на тази година, докато в Стокхолм най-големият спад на наемите вече е отминал, въпреки че все още се очакват минимални понижения в последните няколко месеца на годината, както и в началото на следващата.

Все пак, сериозният спад в обемите на сделките през първата половина на годината поставя сериозни проблеми пред сектора.