На фона на забавянето в сектора на недвижимите имоти в САЩ и спада в цените на имотите, тези на "мегаскъпите" имоти се представят изключително добре.

Нарастващият брой на милионерите и афинитета им да демонстрират богатсвото си, търсенето на жилища с много стаи (основната част от които обикновено стоят празни) в престижни квартали нараства.

Все повече стават и продажбите на жилища на цени от над 10 млн. долара, коментират специалисти в недвижимите имоти.

От щатската агенция за луксозни имоти - Institute for Luxury Home Marketing прогнозират, че продажбите на недвижими имоти на стойност над 5 млн. долара са се повишили с 11% през изминалата година, на фона на общото понижение от 8.4% в продажбите на недвижими имоти през същата година.

За периода между 1999 и 2005 година продажбите на домове на стойност над 1 млн. долара са се повишили със значителните 500%, сочи още изследването.

Към днешна дата на пазара в САЩ са обявени седем имота за продажба на стойност от над 100 млн. долара, на фона на едва един такъв през 2005 година.

Анализатори коментират, че може би не е далеч бъдещето, когато ще има домове и за по над един милиард долара.

Индийският милиардер например Мукеш Амбани причини фурор в Индия, след като оповести строежа на 60-етажен палат, за построяването на който ще похарчи 1 млрд. долара и се планира да бъде завършен през 2008 година.

Естествено той и шестчленното му семейство едва ли имат нужда от 48 000 кв. фута за живот, но това не му пречи да иска подобно "скромно жилище".

Индийският милиардер и собственик на най-голямата в света стоманодобивна компания похарчи също значителната сума от над 100 млн. долара за закупуване на луксозен имот в Лондон. Катарският шейх Хамад наскоро плати 200 млн. долара за 20 000 кв. м. собственост отново в Лондон.

В столицата на Великобритания се подвизава и руският милиардер Роман Абрамович, който притежава скромна собственост от 450 акра за 34 млн. долара.