Планираните инвестиционни проекти в сектора на недвижимите имоти в Белград ще се нуждаят от инвестиции в размер между 6 и 8 млрд. евро, заяви кметът на столицата на Сърбия Ненанд Богданович.

Според него в столицата на страната няма достатъчно на брой качествени локации за инвеститорите с интерес в изграждането на търговски и офис сгради, както и жилищни сгради.

През изминалите няколко години в столицата на страната се наблюдава бум в сектора на недвижимите имоти и особено на тези с търговска и бизнес насоченост, коментира още Богданович, цитиран от сръбското издание Serbia & Montenegro Today.

Слаб инвестиционен интерес се наблюдава при изграждането на жилищни сгради, става ясно от публикуваните материали.

Изграждането на жилищни сгради в столицата, според Богданович, не е твърде скъпо, като разходите на строителите възлизат между 650 и 1000 евро на квадратен метър. Това е относително по-евтино, в сравнение със столиците на западноевропейските държави.

Като основна причина за слабия интерес към инвестиции в жилищни сгради се сочи слабата покупателна способност на сръбското население, което според кмета на Белград ще наложи субсидиране през следващите 10-15 години.