Слабият долар причини много проблеми на потребителите, но може също да предизвика едно неочаквано, но приветствано предимство - възстановяване на имотния пазар в САЩ, водено от чуждестранните инвеститори.

За строителите или индивидуалните продавачи, заинтересовани купувачи, вече е вероятно да притежават домове в Лондон или Париж, сега навлизащи на този пазар.

Според теорията чуждестранните инвеститори ще навлязат и заместят първоначалните купувачи, които са били притиснати от последния спад. Тези нови инвеститори ще позволят на притежателите на домове да продадат и да придобият по-големи такива. Изкачването по имотната стълбица бе процес, спомогнал за икономическия ръст през последните години.

Някои ипотечни брокери вече виждат ръст в запитванията за покупка на собственост от Европа, като са повече от 10 пъти над нивото от преди година. Нарастването на броя на купувачите ще осигури нужния отдих за жилищния пазар, смятат специалисти.

Цените на домовете падат всеки месец от август насам, като продажбите на съществуващи такива падат осем поредни месеца за септември.

Със спада на имотния пазар, доларът потъна до рекордни нива срещу другите валути, като еврото, което означава повече пари ще влизат в САЩ.

Днес чуждестранните купувачи ще се нуждаят само от 34 100 евро, за да направят 50 000 долара първоначална вноска за покупката на къща. В началото на годината тази сума би се равнявала на 37 920 евра.

Напливът на чужди инвеститори би могъл да помогне за формирането на подкрепа за имотния пазар. Налагането на по-сериозни ограничения за кредитоискателите през последните месеци, в резултат на кризата, прави трудно за щатските купувачи получаваното на заем. Това се отнася особено за желаещите за пръв път да закупят дом.

За инвеститори от страни като Ирландия валутния курс осигурява ръст на покупателната сила. Според ирландска фирма, търсенето на локации като Чикаго и Ню Йорк често превишава предлагането.

Места като Флорида и Калифорния вероятно също ще видят ръст на чужди инвестиции. Пазари като Сан Франциско и Маями, засегнати сериозно от кризата, са все повече подкрепяни от чужди инвеститори.