Слабостта в сектора на недвижимите имоти в САЩ се очаква да продължи

1102
Слабостта в сектора на недвижимите имоти в САЩ се очаква да продължи

Затягането на кредитния контрол при отпускане на ипотечни кредити в САЩ, както и нарастващото предлагане на жилища с настъпването на лятото в най-голямата световна икономика, намаляват очакванията на анализаторите за по-бързо възстановяване на пазара на жилища в САЩ.

Това според специалистите поставя купувачите в по-силна позиция пред продавачите и им дава възможност да преговарят за отстъпки при покупката на жилища с настъпването на лятото. През сезона традиционно се сключват и най-много сделки в жилищния сектор.

На 24 април стана ясно, че продажбата на съществуващи домове в САЩ са се понижили през март с 8.4%, до 6.12 млн. жилища на годишна, което бе и най-голямото им месечно понижение от 1989 година насам.

Изнесените данни посочиха, че средната цена на жилища през март се е понижила с 0.3%, до 217 000 долара в сравнение със същия месец на миналата година.

В същото време нарастващият обем на лоши кредити доведоха до затягане на изискванията при отпускането на такива. Това според специалисти само по себе си ще доведе до намаляване на търсенето на жилища в САЩ с 10%.

Някои анализатори прогнозират, че цените на жилищата в края на тази година ще са с 7% по-ниски в сравнение с миналата.

Забавянето в сектора на недвижимите имоти прави продавачите все по-склонни към преговори в усилията им да продадат желания от тях имот.

Лошото представяне на сектора през първото тримесечие на годината бе и в основата на забавянето на ръста на щатската икономика, който за посочения период възлезе на 1.3% на годишна база, оказвайки се значително под очакванията на анализаторите за ръст от 1.8% и близо два пъти под ръста през четвъртото тримесечие на миналата година от 2.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg