След две години на ръст, цените на имотите в Индия бележат понижение

709
След две години на ръст, цените на имотите в Индия бележат понижение

След две години на повишение в цените на недвижимите имоти в Индия, на пазара се наблюдава понижение в нивата им в големите градове, като високите нива достигнати при имотите ги прави недостъпни дори и за големите индийски компании.

Анализатори коментират, че състоянието на индийския пазар е при ниво, когато ръстът на реалните доходи на населението значително изостава зад този в ръста на недвижимите имоти, и напълно логично е при достигането на такива нива да се наблюдава спад в цените.

Откакто правителството на страната премахна редица ограничения, свързани с пазара на имоти в страната в началото на 2005-та година, се наблюдава значително повишение на цените, довели до тяхното удвояване в големите градове.

На пазара се впуснаха да инвестират големи международни институционални инвеститори и банки като Citigroup и Morgan Stanley, довели до ускоряване на процеса на повишение на цените на недвижимите имоти.

Годишните инвестиции в недвижими имоти в страната се очаква да се удвоят до 2010 година и да достигнат нивото от 90 млрд. долара.

Повишаващите се лихви в страната, в борбата на индийската централна банка срещу инфлацията, влияят негативно върху сектора и са допринесли за намаляването на транзакциите в сектора от близо 20% от началото на годината.

Цените на имотите в градове, като Делхи са регистрирали спад от 15-20% от януари насам, докато във финансовата столица - Бомбай са спрели повишението си.

Все повече предприемачи в страната се насочват към строителството на масови жилища от среден клас, които да са достъпни за населението.

За трите години до 2006-та, ипотечните заеми отпуснати на населението на страната са се утроили до 60 млрд. долара, по данни на централната банка на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg